CNC teknolojisinin amacı, insan gücüne gerek kalmadan makineler aracılığıyla seri ve hatasız imalat yapmaktır. Örneğin torna tezgahında bir saatte işlenen ve birkaç adet imal edilebilen parçalar, CNC teknolojisi sayesinde dakikalar içinde yüzlerce adet imalat sağlayabilmektedir. Bu nedenle günümüzde CNC tezgahlar imalat sektöründe sıkça kullanılırlar.
Peki, CNC freze tezgahı nedir? CNC freze tezgahı, üzerinde birden fazla kesici ağız bulunan çakı ile genelde doğrusal ilerleme hareketi yaparak iş parçalarından talaş kaldırma işlemi yapan makinelere verilen isimdir. Bu tezgah türü düz ve açılı yüzeylerin işlenmesi, kanal açma, düz ve dairesel olarak bölüntüler yapma gibi amaçlar için kullanılır. Bu yüzden de otomotivden havacılığa, savunmadan makine imalatına kadar çeşitli alanlarda imalat sektöründe yaygın olarak tercih edilirler.
CNC freze tezgahı kısımları
CNC freze tezgahı kısımları ana kısımlar, başlıklar ve aksesuarlar olarak üç ayrı başlıkta incelenebilir
- Ana kısımlar: Gövde, konsol, araba, tabla
- Başlıklar: Freze tezgahı başlıkları
- Aksesuarlar: Malafalar, divizör ve karşılık puntası, döner tabla, mengeneler, bağlama pabuçları
CNC freze işleminin detayları
CNC freze tezgahları, veri işleme ve değerlendirme kabiliyetine sahip son derece gelişmiş tezgahlardır. CNC freze işlemi için parça tezgaha bağlanır ve parçanın referans noktaları prob adı verilen hassas bir alıcı uç aracılığıyla tezgaha tanımlanır. Bu sayede tezgah, işlenecek parçanın ham ölçüsünü ve tezgahtaki konumunu anlamış olur. CNC freze tezgahlarında gerekli kesici takımlar, magazin olarak adlandırılan bir mekanizmaya yerleştirilirler.
Daha sonra parçayı işlemek üzere önceden hazırlanmış olan program, kontrol paneli, hafıza kartı gibi yöntemlerle tezgaha girilir. Tezgaha girilen programı yorumlayarak ve programdaki görevleri eksiksiz uygulayarak parçayı işler. İşte CNC freze işleminin detayları ve CNC freze çalışma prensibi bu şekildedir.
CNC freze tezgahında yapılan işlemler ise kullanılan kesici takımın ismi veya yapılan frezeleme işleminin ismiyle adlandırılır. Yüzey frezeleme, kanal frezeleme, dişli açma vb. bu işlemlere örnek olarak gösterilebilir.
Yazımızın giriş kısmında da belirttiğimiz gibi CNC freze tezgahları, günümüzde makine ve imalat sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. CNC teknolojisi sayesinde otomotiv, havacılık, savunma, makine imalatı, kalıpçılık gibi birçok sektörde makine parçaları hatasız, seri ve ekonomik şekilde üretilebilmektedir. CNC freze tezgahı, seri ve hatasız imalatı mümkün kılmaktadır.